Panfluit

De panfluit is een blaasinstrument dat vooral in de folkloristische muziek een grote rol speelt. Hij is  over heel de wereld bekend en komt voor in onder andere: Peru, Bolivia, Ecuador, China en Roemenië, maar we komen hem ook tegen bij de Indianen of bij de Are-Are cultuur op de Solomon Eilanden in de stille Oceaan.

De panfluit, zoals wij hem kennen,  is de Roemeense panfluit die rond 1970 bekendheid kreeg door de virtuoos panfluitist George Zamfir. Hoewel de panfluit nooit gebruikt is door klassieke componisten hebben musici als Zamfir en Nicolai Pirvu aangetoond dat de panfluit zich ook goed leent voor het spelen van klassieke muziek.

Een panfluit bestaat uit een aantal pijpjes van verschillende lengte, en ieder pijpje geeft een andere toon als je erop blaast. Hoe kleiner het pijpje hoe hoger de toon. Hoe groter het pijpje hoe lager de toon. Naast de ‘gewone’ panfluit bestaat er ook nog de extra lage tenor- en baspanfluit.

 

Oefenen

Wie muzieklessen op een instrument volgt, gaat natuurlijk het snelst vooruit als hij regelmatig thuis oefent. Aanbevolen wordt elke dag gemiddeld 30 minuten te studeren, afhankelijk van het instrument. Let wel: méér oefenen mag altijd, hoe meer hoe beter!

Docent

Henske Bakker

Beginleeftijd

8 jaar.

Kosten instrument

Huur panfluit bij de muziekschool: € 110,00 per jaar
Kosten aanschaf goede panfluit: tussen € 225,00 - € 750,00
De aanschaf van een instrument kan het beste in overleg met de docent gebeuren.

Kosten lesmateriaal

Bladmuziek met oefenmateriaal en andere stukken worden deels door de docent gemaakt, maar leerlingen moeten ook zelf lesmateriaal aanschaffen. Gemiddeld voor zo’n € 40,00 per jaar.

Bladmuziek bestellen?
Broekmans & Van Poppel: www.broekmans.com
Kijk op de site voor de nieuwste uitgaven en abonneer u op de Mailinglist.

 
 
 

Nachtegaalstraat 8
2922 VL Krimpen a/d IJssel (0180) 513344 (0180) 551321 muziekschool@krimpenaandenijssel.nlmuziekschool@
krimpenaandenijssel.nl