• Muziekschool Krimpen
 • Nieuws
 • Midwinter Concert 2019
 • Midwinter Concert 2019

  Waar de wind buiten grillige ritmes maakte, werden de bezoekers van het Midwinter Concert van de Muziekschool Krimpen afgelopen vrijdagavond gefêteerd op een muzikale wereldreis. Wethouder van Cultuur Kirsten Jaarsma opende het concert dat plaats vond in ‘de huiskamer van de muziekschool’, de grote zaal van ontmoetingscentrum de Tuyter. In deze sfeervolle zaal trok een keur van jong en oud muzikaal talent voorbij op een grote diversiteit aan instrumenten.

  Het programma voorzag in een mix van ensembles en solo-optredens. Voor de pauze gaven De Clever Strings, HuisMuziek, de Metropole Juniors, het Recorder Consort en het Harp-ensemble acte de présence. Twee van de drie titels van de stukken die gespeeld werden door het laatste genoemde ensemble bleven onuitgesproken…. Hans Bijloo, directeur en presentator van de avond voelde zich ‘niet goed genoeg’ in de beheersing van de Keltische taal om zich aan de uitspraak van de naam te wagen. De docente harp Sabine Meijers bracht duidelijkheid door te vertellen waar de muziek over ging. Prachtige beelden van ruige kusten tijdens zonopgang trokken voorbij. Het was terug te horen in de prachtige muziek. Het bleven niet de enige beelden die avond. De bezoekers dansten in gedachten met pianomuziek onder een kersenboom. De goede luisteraar liep zelfs, meegevoerd door prachtige zang, als een Engelsman door New York en eindigde het concert in ‘Café 1930’ van de componist Astor Piazzolla.

  Na de pauze ging de muzikale reis verder naar de Balkan met het prachtig stuk ‘Wachtend’, gecomponeerd door leerlingen en docent gitaar Radomir Vasiljevic. Voor een van de muzikanten, die zelf vaak te laat is bij een afspraak, was de ervaring om op iemand te moeten wachten zo verbluffend dat dit het startpunt werd van deze compositie. Het publiek werd vervolgens betoverd met een Spanish Romance door het Orchestre de Gitarres. Het concert bleef gevarieerd met muziek van Mozart, Piazolla, Joplin, Sting en Clapton.

  De serieuze gezichten van de muzikanten verraadde de concentratie tijdens het musiceren. Wat overigens geen afbreuk deed aan de muzikaliteit. De onwennigheid aan optreden van sommigen was slechts kort zichtbaar in de aarzeling bij de buiging. Even die blik naar de docent: ‘nu?’ De lach brak gelukkig met enige regelmaat door de concentratie heen. Want, plezier in muziek maken, staat bij de muziekschool voorop. Het zijn deze dingen die het live bijwonen van een concert de moeite waard maken. De zaal was nagenoeg volledig bezet en een vol applaus klonk na elke bijdrage.

  ‘Muziek maak je samen!’ is het motto van de muziekschool. En ‘samen’ was het. Door de ambiance, de grote diversiteit aan muzikanten en muziekstijlen voelde de afsluiting van de directeur: ‘Tot de volgende keer’ als een vanzelfsprekendheid. Staat genoteerd!

  E.M. van der Ham

  < Terug naar overzicht

  Jezelf
  kunnen
  ontwikkelen,
  samen met anderen