• Muziekschool Krimpen
 • Nieuws
 • 1ste prijs voor Young Metropole Krimpen
 • 1ste prijs voor Young Metropole Krimpen

  Het jeugdorkest Young Metropole Krimpen heeft afgelopen zaterdag een 1ste prijs gewonnen en was daarmee het meest spraakmakende orkest tijdens het ToBe jeugdfestival in Dordrecht.

  Na een wekenlange voorbereiding presenteerde het orkest, bestaande uit strijkers, blazers, een ritmesectie en een zangeres, zich met een gevarieerd optreden voor de jury van het festival. Zowel de moderne nummers ‘Do I Ever’ en ‘Galway Girl’ evenals een traditioneel middeleeuws stuk vielen in de smaak. Het orkest o.l.v. dirigent Ivo Kouwenhoven werd geprezen om hun podiumpresentatie en totaalsound. Een mooie prestatie!

  Verslag van deze dag door René de Jonge:

  Het Young Metropole Krimpen op het ToBe jeugdfestival

  Zaterdagochtend 3 februari, 07:45 uur. Het is donker, koud en het miezert een beetje. Een groep van zo’n 20 tieners, bepakt met hun muziekinstrument en sommigen diepweggedoken onder hun sjaal, staan te wachten bij het culturele centrum van Krimpen, de Tuyter. Na weken van hard oefenen op de vrijdagavond gaan ze vandaag dan eindelijk naar het Tobe-festival in Dordrecht. Op de fiets en met de waterbus, dat doen ze al jaren. Voor de zekerheid vraagt de begeleider of iedereen zijn OV-chipkaart bij zich heeft. “O, nee”, zegt er één “die ben ik vergeten”. “Joh, geeft niet”, roept een ander “ik heb 20 euro bij me”. En dan gaan ze op pad, een lange stoet fietsers, op weg naar de waterbus, op weg naar het ToBe-festival, op weg naar hét succes.

  Dan, onderweg. Een auto stopt, een moeder stapt gehaast uit, mét een OV-chipkaart. Ze zag de kaart thuis liggen en bedacht zich geen moment. Midden op de weg wordt de OV-chipkaart overhandigd en gaat de groep weer verder.

  De waterbus is leeg wanneer deze aanmeert. “De rust is voorbij”, denkt de medewerker van de waterbus. Gelaten laat hij het orkest aan boord komen. Inchecken, kaartjes kopen en hop, wegvaren.

  Na ruim een half uur wordt er aangemeerd in Dordrecht en fietsen ze wederom in een lang lint naar hét succes. “Een aantal jaar geleden wonnen we het festival” moeten er een aantal gedacht hebben, dus waarom dit jaar niet?

  Om 9.15 uur komt de groep aan en het lange wachten tot het optreden begint. De wat oudere jeugdleden proberen de koffieautomaat uit, terwijl de overige jongeren massaal met hun mobiele telefoon aan het spelen zijn. “Gepast betalen”, roept er één. “Kan je wisselen?”, roept een ander. Het apparaat weigert dienst. “Dom ding”, wordt er geroepen. Dan wordt de opwarmknop ontdekt……en binnen luttele seconden is er koffie.

  Dan is het zover, er kan ingespeeld gaan worden en het optreden begint. Electrisch gitaar, drums…. de eerste klanken van het Young Metropole Krimpen vullen Ketel 2, de zaal waar het vandaag allemaal gebeurd. De 2 juryleden zijn direct onder de indruk, zeker wanneer de overige muzikanten erbij komen zitten en mee gaan spelen. Tijdens het optreden gebeurd er van alles, muzikanten geven een solo, spelen uit het hoofd, slaan met boomwhackers (klankstaven) op stoelen. Ze doen dat allemaal met een glimlach, ze hebben er duidelijk plezier in.

  Laatste nummer, laatste maten van het optreden. De één na de andere muzikant staat op en loopt naar voren. 20 muzikanten op een rij, spelend uit het hoofd, is voor het publiek reden voor een groot en dankbaar applaus. Het zit erop, nu is het wachten tot 16.00 uur; dan komt de jury met  de uitslag.

  En de uitslag wordt met gejuich ontvangen, het meest spraakmakende optreden van vandaag: het Young Metropole Krimpen uit Krimpen aan den IJssel. Trots neemt één van de leden de beker en de juryrapporten in ontvangst.

  < Terug naar overzicht