• Muziekschool Krimpen
 • Nieuws
 • Cultuurcafé met Lotte Jensen
 • Cultuurcafé met Lotte Jensen

  Het cultuurcafé staat deze keer in het teken van de tentoonstelling in het Streekmuseum: Crimpenre Waard; in de greep van het water.

   

  “Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland door de eeuwen heen.

  Haar nieuwe boek, Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis, vertelt het verhaal van Hollandse leeuwen, drijvende wiegjes, inzamelingsacties en solidariteit. Vele malen wisten de Nederlanders de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen ze te maken met verwoestende overstromingen. Denk aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421 of de watersnoodramp van 1953. In de culturele verbeelding van dit soort catastrofale gebeurtenissen gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand: in foto’s, verhalen en monumenten benadrukken schrijvers en kunstenaars zowel de rampzalige gevolgen als de veerkracht van gemeenschappen. Maar Lotte Jensen laat ook zien hoe het verleden nieuwe relevantie krijgt. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit.”

  Inloop is om 19.00 uur met een kopje koffie/thee. Start lezing om 19.30 uur. Na afloop van de lezing wordt u van harte uitgenodigd een drankje te nuttigen in de ontmoetingsruimte.

  Het cultuurcafé is bedoeld als een laagdrempelige inspiratie en netwerkbijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur. Het cultuurcafé is een samenwerking tussen Synerkri, Streekmuseum Krimpenerwaard, Bibliotheek Krimpen en Muziekschool Krimpen waarbij verbindingen worden gelegd met andere culturele organisaties en vrijwilligersorganisaties en nieuwe samenwerkingen tot stand komen. Het cultuurcafé wordt vier keer per jaar georganiseerd vanuit een thema, met afwisselende inhoud; cultureel erfgoed, muziek en literair. Locatie is De Tuyter als centrale ontmoetingsplek en cultureel hart in Krimpen aan den IJssel.

  Waar: De Tuyter
  Toegang: €5,- incl. twee consumpties
  Georganiseerd door: Streekmuseum Krimpenerwaard i.s.m. Synerkri
  Aanmelden: Klik hier
  Wanneer: do 29 juni 202319:30u
  Ontmoetingscentrum De Tuyter

  < Terug naar overzicht

  Jezelf
  kunnen
  ontwikkelen,
  samen met anderen